Helsinki Central Library

The design grows from the dynamic between the site and the goals of the library program. The key concept is the interplay between the building’s three individual floors.

The public plaza in front of the building will continue inside, merging with a catalogue of meeting and experience features. The ground floor will be a robust, busy and frequently updated space suitable for quick visits and walkthroughs. The active, zero-threshold public spaces will be visible, attractive, understandable and welcoming to all visitors.

The traditional, serene library atmosphere can be found on the top floor. This will be a calm and contemplative area floating above the busy central Helsinki. It will offer unobstructed, majestic views to the surrounding park and cityscape.

These two contrasting spaces that perfectly complement each other are created by an arching wooden volume. The spaces inside the volume will be enclosed and more intimate. The wooden volume is stretched vertically to create connections to the open main floors below and above.

Name: Helsinki Central Library

Type: Open competition, 2013, 1st prize

Status: Under construction

Program: 16,000 m2

Location: Helsinki, Finland

Client: City of Helsinki

Team: Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta and Samuli Woolston with Niklas Mahlberg, Aleksi Niemeläinen, Anna Nyyssönen, Pauliina Rossi, Pekka Sivula, Tom Stevens, Tuulikki Tanska, Nea Tuominen, Jussi Vuori and Erica Österlund

Collaborators: Pöyry CM (project manager), Ramboll Finland/UK/Denmark (structural engineering), Finnmap Infra & Sipti Infra (geo planning), Projectus Team (HVAC), Insinööritoimisto Lausamo (electrical engineering), Insinööritoimisto Markku Kauriala (fire safety), Gravicon (BIM coordination), VIZarch (renderings), Arup (energy technical specialist, mechanical engineering, structural engineering and facade engineering in competition phase), Klaus Stolt (scale models)

Helsingin keskustakirjasto

Sijainnin ja kirjastolle määritellyn tilaohjelman välinen dynamiikka luo puitteet 'Käännöksen' suunnittelulle. Kolmen itsenäisen kerroksen välinen yhteys on rakennuksen pääajatus. Kirjaston edessä sijaitseva Kansalaistori jatkuu lasijulkisivun sisäpuolelle yhdistyen pohjakerroksen julkisten tilojen sarjaan. Kerroksesta muodostuu vilkas, jatkuvasti elävä tila. Perinteinen kirjastotunnelma löytyy yläkerrasta. Siellä voi viettää rauhallisen tuokion hektisen kaupunkikeskustan yläpuolella, avoimien puisto- ja kaupunkinäkymien äärellä.

Näitä kahta toisiaan täydentävää kerrosta ympäröi kaareutuva puinen massa. Massan sisään sijoittuvat keskikerroksen intiimimmät, monikäyttöiset tilat. Massaa on venytetty pystysuunnassa yhteyden luomiseksi sen ylä- ja alapuolisiin kerroksiin.

Pehmeät muodot ovat läsnä kaikkialla Keskustakirjastossa. Funktionaalinen, voimakas, puuverhottu massa ilmentää kaareutuvaa kattoa pohjakerroksen yllä, keskikerroksen virtaavia tiloja sekä ylimmän kerroksen kaareutuvaa lattiaa.

Rakennukseen tulee kolme sisäänkäyntiä: yksi etelään Rautatieaseman suuntaan; toinen, suuren katosrakenteen suojaama sisäänkäynti Kansalaistorin reunalle sekä kolmas, toissijainen sisäänkäynti koilliskulmaan. Kulku yläkerroksiin tapahtuu vaihtoehtoisesti joko eteläisen sisäänkäynnin rullaportaiden tai suuren aulan kierreportaiden kautta.

Nimi: Helsingin keskustakirjasto

Laji: Avoin arkkitehtikilpailu, 2013, 1. palkinto

Tilanne: Rakenteilla

Ohjelma: 16 000 m2

Sijainti: Helsinki

Asiakas: Helsingin kaupunki

Työryhmä: Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta ja Samuli Woolston sekä Niklas Mahlberg, Aleksi Niemeläinen, Anna Nyyssönen, Pauliina Rossi, Pekka Sivula, Tom Stevens, Tuulikki Tanska, Nea Tuominen, Jussi Vuori ja Erica Österlund

Yhteistyökumppanit: Rakennuttajakonsultti: Pöyry CM, Rakennesuunnittelu: Ramboll, Geosuunnittelu: Finnmap Infra & Sipti Infra, LVI ja RAU: Projectus Team, Sähkö/tele/turvalaite: Insinööritoimisto Lausamo, Palotekninen suunnittelu: Insinööritoimisto Markku Kauriala, Tietomallikoordinointi: Gravicon, Visualisointi: Vizarch, Kilpailuvaiheen rakenne- ja LVIAS-suunnittelu sekä energia- ja julkisivuasiantuntija: Arup, Pienoismalli: Klaus Stolt

Helsingfors centralbibliotek

'Käännös' tar sin form från dynamiken mellan bibliotekets program och dess plats i staden. Samspelet mellan de tre individuella våningarna är byggnadens huvudkoncept.

Torget framför fortsätter hinderfritt in i byggnadens entréplan där det sammanfogas med bibliotekets offentliga utrymmen. De publika funktionerna är väl synliga, attraktiva och lättillgängliga för allmänheten. Här skapas en rörlig miljö väl lämpat för snabba besök eller förbipasserande besökare.

Det klassiska, rofyllda biblioteket är beläget på tredje plan som fridfullt ser ut att flyta ovanför centrala Helsingfors. Här bjuds besökaren på en enastående utsikt som breder ut sig över den omgivande parken och det urbana landskapet. Dessa två kontrasterande rumsupplevelser kompletterar varandra på ett utomordentligt sätt.

Byggnaden består till en stor del av en svepande volym av trä som är lyfts vertikalt för att koppla samman de olika våningarna. I kontrast till de öppna utrymmena har rummen innanför trävolymen en omslutande och intim karaktär.

Namn: Helsingfors centralbibliotek

Typ: Allmän tävling, 1. pris

Status: Under konstruktion

Program: 16 000 m2

Läge: Helsingfors

Kund: Helsingfors stad

Team: Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta och Samuli Woolston med Aleksi Niemeläinen, Jussi Vuori, Erica Österlund och Martin Genet, Vladimir Ilic, Tiina Juuti, Julius Kekoni, Auvo Lindroos, Pekka Sivula och Jyri Tartia

Partner: I tävlingsfas: Rendering: Vizarch.Cz / Petra Grísová, Josef Veselý, Vratislav Zíka Energitekniskspecialist: Arup / Paul Dunne Maskinteknik: Arup / Paul Dunne, Susan Cormican, Luke Stewart, Mona Holtkoetter Byggnadsingenjör: Arup / Rory McGowan, Aidan Madden, Colm Morrin Fasadingenjör: Arup / Anthony McCauley Skalmodell: Stoltmodels / Klaus Stolt

Rendered (21 images)
Drawings (10 images)
Model photos (2 images)
Diagrams (5 images)